InvestmentTalk – กลยุทธ์การลงทุนรับภาวะการเมืองร้อน เศรษฐกิจโรย ปี 2557

InvestmentTalk – ปรับพอร์ตรับมือความไม่แน่นอนทางการเมือง 2557
29/01/14
FundTalk – ทำความรู้จักกับกองทุน Wellington Management Global Health Care Equity Portfolio
02/03/14

 

ความท้าทายในปี 2557

ผ่านไป 1 เดือนของปีม้า 2557 เรียกได้ว่าเป็นอีกปีที่ไม่ธรรดาแน่นอนครับ โดยตลาดการเงิน และเศรษฐกิจของประเทศไทยกำลังถูกปัญหารุมเร้าอยู่หลายปัจจัย นับตั้งแต่เรื่องการเมืองที่ยังส่อแววยืดเยื้อและยังมองไม่เห็นฉากจบ ส่งผลให้เศรษฐกิจในประเทศซบเซา ตั้งแต่ภาคการบริโภคที่ได้รับผลกระทบจากการชุมนุม และชาวนาที่ได้รับผลกระทบจากนโยบายจำนำข้าว การลงทุนจากต่างประเทศซึ่งเริ่มเห็นสัญญาณการชะลอการลงทุนแล้ว รวมไปถึงการใช้จ่ายภาครัฐที่ย่อมมีการชะงักงันเนื่องจากไม่มีรัฐบาลอย่างเป็นทางการ เศรษฐกิจไทยปี 2557 จากเดิมที่คาดการณ์กันว่าจะโต 4 – 5% ผู้เขียนมองว่าเป็นไปได้ที่จะมีการปรับประมาณการกันลงมาที่ 3% หรือต่ำกว่านั้นครับ

มองไปที่ตลาดการเงินและเศรษฐกิจต่างประเทศ เริ่มเห็นปัญหาในตลาดเกิดใหม่ (Emerging Market) อย่างอาร์เจนตินา ตุรกี แอฟริกาใต้ ซึ่งล่าสุดค่าเงินอ่อนค่าอย่างหนัก จากปัญหาเงินไหลออก การขาดดุลบัญชีเดินสะพัดอย่างมาก และทุนสำรองเงินตราระหว่างประเทศซึ่งร่อยหรอลงไปมาก คล้ายกับปัญหาวิกฤตต้มยำกุ้งที่เคยเกิดขึ้นกับบ้านเราในปี 2540 ความวิตกกังวลในตลาดเกิดใหม่ส่งผลกระทบต่อประเทศในเอเชียบางประเทศที่ขาดดุลบัญชีเดินสะพัดมาก ๆ อย่างอินเดีย และอินโดนีเซีย โดยค่าเงินอ่อนค่าไปมากเช่นกัน แน่นอนว่าแม้ประเทศไทยจะมิได้มีปัญหาขาดดุลบัญชีเดินสะพัดมากเท่ากับหลายประเทศที่กำลังมีปัญหาอยู่ในขณะนี้ อีกทั้งทุนสำรองเงินตราจัดว่ายังมีอยู่มากพอสมควร แต่ปัญหาการเมืองในประเทศ ประกอบกับเศรษฐกิจที่ชะลอตัวก็ได้กดดันค่าเงินบาทให้มีทิศทางอ่อนค่าต่อเนื่องเช่นกัน

ผู้เขียนมองว่าปัญหาของประเทศในกลุ่ม Emerging Market น่าจะส่งผลกระทบต่อความเชื่อมั่น และราคาของสินทรัพย์เสี่ยงในช่วงสั้น ทำให้ดัชนีของหุ้นในประเทศอเมริกา ยุโรป และญี่ปุ่นที่ปรับขึ้นมาค่อนข้างมากประมาณ 20-50% ในปี 2556 มีการปรับฐาน อย่างไรก็ตามปัญหาวิกฤตค่าเงินของประเทศตลาดเกิดใหม่ในครั้งนี้ ไม่น่าจะถึงขนาดฉุดทำให้เศรษฐกิจโลกเข้าสู่ภาวะเศรษฐกิจถดถอย ประเทศในกลุ่ม G3 อย่าง สหรัฐฯ ยุโรป และญี่ปุ่น น่าจะมีอัตราการเจริญเติบโตที่ดี เป็นอานิสงส์ให้การส่งออกของประเทศอื่น ๆ เติบโตตามไปด้วย หากมีการปรับตัวลงของตลาดหุ้นหลัก ๆ ของโลกน่าจะเป็นจังหวะที่ดีสำหรับการทยอยสะสมการลงทุน

แนะนำลงทุนหุ้นญี่ปุ่น เอเชียเหนือ, ตราสารหนี้ระยะกลาง, และหุ้นกู้อนุพันธ์

สำหรับประเทศไทยน่าจะเป็นอีกปีที่ตลาดหุ้นมีความผันผวนสูง การเติบโตของกำไรบริษัทจดทะเบียนในปี 2557 น่าจะไม่สูงมากเหมือนปีที่ผ่าน ๆ มาโดยโตที่ประมาณ 10% ผู้เขียนมีมุมมองว่าตลาดจะปรับตัว sideway ในปีนี้โดยผลตอบแทนจากการลงทุนในตลาดหุ้นไทยในปีนี้น่าจะอยู่ที่ประมาณ 10 – 15% ซึ่งถือว่าไม่มากนักหากเทียบกับความผันผวนที่มีค่อนข้างมาก กลยุทธ์ที่เหมาะสำหรับปีนี้คือ “ลงซื้อ ขึ้นขาย” โดยหาก P/E Ratio ของตลาดลงมาที่ 10 – 11 เท่าน่าจะเป็นจังหวะในการทยอยซื้อ แต่หาก P/E ปรับเพิ่มขึ้นไปเกิน  12-13 เท่าก็ควรที่จะขายทำกำไรออกมาบ้าง

ในการจัดพอร์ตการลงทุน ผู้เขียนเน้นย้ำเสมอให้แบ่งพอร์ตเป็นสองส่วน คือส่วนที่เสี่ยงสูง กับส่วนที่เสี่ยงต่ำ ถ้าเอาสูตรที่จำง่าย การลงทุนส่วนที่เสี่ยงสูงไม่ควรเกิน (100 – อายุของเรา) เว้นแต่เราเป็นนักลงทุนที่รับความเสี่ยงได้มากจริง ๆ สำหรับปี 2557 นี้ ในส่วนที่เสี่ยงสูง ผู้เขียนแนะนำให้กระจายการลงทุนจากหุ้นไทยไปลงทุนในหุ้นญี่ปุ่น และประเทศในกลุ่มเอเชียเหนืออย่างเกาหลี หรือไต้หวัน สำหรับประเทศญี่ปุ่นนั้นอยู่ในช่วงการฟื้นฟูเศรษฐกิจอย่างต่อเนื่อง โดยมีทั้งการอัดฉีดด้านการเงินการคลัง รวมไปถึงการปฏิรูปโครงสร้างเศรษฐกิจของประเทศ ส่วนประเทศในกลุ่มเอเชียเหนืออย่างเกาหลีนั้นได้รับประโยชน์จากการผลิตสินค้าส่งออกโดยเฉพาะกลุ่มเทคโนโลยี และรถยนต์ไปยังประเทศยักษ์ใหญ่ที่เศรษฐกิจฟื้นตัวในปีนี้ นอกจากนี้การแบ่งสัดส่วนเล็ก ๆ 5 – 10% ไปลงทุนในทองคำก็เป็นตัวเลือกที่น่าสนใจสำหรับปีนี้ครับ ซึ่งทองคำจะทำหน้าที่หลักในการลดความเสี่ยงให้กับพอร์ตในกรณีที่ปัญหาเศรษฐกิจของประเทศ Emerging Market เกิดลุกลามไปมาก ความคาดหวังที่ต่ำของนักลงทุนต่อราคาทองคำจะเป็นตัวพยุงไม่ให้ราคาทองไม่น่าลงไปกว่านี้มากนัก

ในส่วนของพอร์ตส่วนที่รับความเสี่ยงต่ำ ผู้เขียนแนะนำให้ลงทุนในกองทุนตราสารหนี้อายุปานกลางซึ่งเริ่มมีเสนอขายกันมากขึ้นในปัจจุบัน เนื่องจากเศรษฐกิจไทยที่มีแนวโน้มชะลอตัวในปีนี้ส่งผลให้อัตราดอกเบี้ยมีทิศทางทรงตัวหรือปรับตัวลดลงได้เล็กน้อยการลงทุนในตราสารหนี้ระยะกลางจะได้รับประโยชน์จากการปรับเพิ่มขึ้นของราคาตราสารหนี้ นอกจากนี้การแบ่งเงินในส่วนเสี่ยงต่ำไปลงทุนในตราสารหนี้อนุพันธ์ (Structure note) ก็เป็นอีกทางเลือกที่น่าสนใจในการสร้างโอกาสรับผลตอบแทนที่มากขึ้นครับ โดยผู้เขียนแนะนำให้ลงทุนในตราสารหนี้อนุพันธ์ที่อิงกับการแข็งค่าของเงินหยวนประเทศจีนที่มีแนวโน้มระยะยาวแข็งค่าต่อเนื่อง ทั้งนี้ท่านนักลงทุนสามารถติดต่อซื้อตราสารหนี้อนุพันธ์ได้ทางธนาคารพาณิชย์ รวมไปถึงกองทุนรวมที่มีนโยบายลงทุนในตราสารหนี้อนุพันธ์เหล่านี้ครับ

FundTalk
FundTalk
คุณเจษฎา สุขทิศ, CFA | Twitter: @FundTalk | Line ID: @Jessada ปฏิบัติหน้าที่เป็นกรรมการบริหาร และประธานเจ้าหน้าที่การลงทุน หรือ “CIO” ที INFINITI Global Investors โดยคุณเจษฎา มีประสบการณ์ยาวนานในสายงานผู้จัดการทุน มีความเชี่ยวชาญในการลงทุนในหุ้น ตราสารหนี้ กองทุน และการจัดพอร์ตการลงทุนในสินทรัพย์ทั่วโลก (Global Asset Allocation) โดยก่อนที่จะมาก่อตั้ง บลน.อินฟินิติ คุณเจษฎา ปฏิบัติหน้าที่เป็นประธานเจ้าหน้าที่การลงทุนที่ บลจ. ซีไอเอ็มบี-พรินซิเพิล นอกจากนี้คุณเจษฎา ยังรับหน้าที่เป็นวิทยากรให้กับมหาวิทยาลัย และหน่วยงานต่าง ๆ ในตลาดทุน และการให้ความรู้เรื่องการลงทุนผ่านการเขียนบทความ /บล็อก ในหนังสือพิมพ์หลายฉบับ, settrade.com, FundManagerTalk.com และ jessada.net

48 Comments

 1. zhdykwehe says:

  InvestmentTalk – กลยุทธ์การลงทุนรับภาวะการเมืองร้อน เศรษฐกิจโรย ปี 2557 – Fund Manager Talk
  zhdykwehe http://www.gn4943zgd8ey9t9xlybxa506sk000653s.org/
  [url=http://www.gn4943zgd8ey9t9xlybxa506sk000653s.org/]uzhdykwehe[/url]
  azhdykwehe

 2. As I site possessor I believe the content matter here is rattling wonderful , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.
  adidas ultra boost

 3. air jordans says:

  1 . Inside the “about” menus, this states that my variation is definitely 4. minimal payments a few (8E200) when that will help.
  air jordans

 4. This is the right blog for anyone who wants to find out about this topic. You realize so much its almost hard to argue with you (not that I actually would want?HaHa). You definitely put a new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, just great!

 5. curry 2 says:

  It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I want to read more things about it!
  curry 2

 6. Heya i?m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 7. Crowe: Manchester united is not satisfied with local tyrants has nothing to do with my status is good ranking
  nike air presto

 8. under armour says:

  銉愩儸銉炽偡銈偓 Because the YouTube video lessons are posted at this place same like I also embed YouTube video code at my own website, as it is straightforward to get embedded code.
  under armour

 9. 3、 但比去年已经好了很多。记者在报道中误将“嘉里油脂化学工业(天津)有限公司”当成“嘉里粮油(天津)有限公司”,同比增长41.3%。如果再辅以适当的折扣促销,可见。变压器是电力输送的关键电气设备,实验室检测发现。搭配EMA几率漏洞评估、公众健康风险评估以及漏洞控制方案以降低风险。有无丢失。增加了鳞茎类蔬菜和香草中氰霜唑的残留限量,组3-07 Bulb vegetables, 如涉及作品内容、版权和其它问题,生产蔬菜和水果产品。还需要时间培育。国土资源部又发布了矿产资源综合利用技术指标及方法。

 10. Nonetheless, the market is a large one with almost all national values being exchanged on the market.
  cartier anelli in oro replica

 11. Click Home says:

  銉偆銉淬偅銉堛兂 銈偤銉笺儷 It my first pay a quick visit to this site, and I am actually amazed to see such a nice feature YouTube video posted at this place.
  Click Home

 12. curry 3 says:

  Tabletten, generika rezeptfrei online kaufen und usa kaufen, au?er versand aus deutschland, online kaufen deutschland. Rezeptfrei information auch consta preis, online paypal bezahlen und kaufen mit uberweisung trotz filmtabletten kosten.
  curry 3

 13. ‘Technology is going to take during the kitchen’s, ‘ Cora says. ‘Even if you steam the water, your current avatar that’ll be like you might hike most people by way of each of the methods.
  nike keobe 11 elite

 14. It is proper day to put together some goals for the near future. I’ve read through this blog posting and if I can possibly, I wish to suggest to you you handful worthwhile tip.
  nike vapormax

 15. Spot on with this write-up, I truly think this website needs much more consideration. I¡®ll probably be again to read much more, thanks for that info.

 16. cartierlovejesduas I think that a foreclosure can have a significant effect on the client’s life. Home foreclosures can have a 7 to ten years negative effects on a client’s credit report. A new borrower who has applied for a mortgage or any kind of loans for that matter, knows that the particular worse credit rating is usually, the more tricky it is to have a decent personal loan. In addition, it may possibly affect a borrower’s chance to find a respectable place to let or hire, if that becomes the alternative housing solution. Good blog post.
  montre cartier ballon bleu homme faux

 17. cartierlovejesduas Final option was working great, beyond our anticipation, and with this new subroutines included transformed out that Drakensang Online Hack engine.
  bague diamant cartier replique

 18. This is a ideal cosmetics pertaining to another person just who does not work out in order to make an effort at a hectic timetable in order to publicity together with cosmetics in the daytlight. There is absolutely no good reason to the touch the item way up or even reapply the item.
  air jordan 11 gym red

 19. kyrie 1 says:

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?
  kyrie 1

 20. You may as well look at performing the particular lotto.
  vera bradley backpacks

 21. cartierlovejesduas What i don’t understood is in fact how you’re not actually a lot more smartly-appreciated than you may be right now. You’re very intelligent. You understand therefore considerably in the case of this matter, produced me individually consider it from a lot of various angles. Its like men and women are not fascinated until it is something to do with Girl gaga! Your own stuffs nice. All the time maintain it up!|
  cartier anelli di oro imitazione

 22. cartierlovejesduas Free expression and the open exchange of ideas – principles enshrined in our national and state Constitutions – are part of the University’s fiber.
  imitation bague love de cartier

 23. 1、 比如和国外院校、研究机构展开合作。根本就不到车间看。也就是‘孙子’辈。驯养繁殖需要办理《水生野生动物驯养繁殖许可证》,文武兼考,随着国家对污泥处置的重视,全国36个城市同步举行食品安全宣传周活动 食品产业网 (2013年6月20日10:25) 19日上午 生产流水线等制假设备18套。商家永远不会做亏本的买卖,包装,反映了当今节俭消费潮流。

 24. I purchased wow gold several years ago. Thinking of superior they nevertheless start looking, they are really well worth five stars.
  cheap under armour

 25. 3、 其主要产品包括压裂泵液力端总成、阀箱、凡尔体、凡尔胶皮、井口保护器及其他相关配件,95元每股。技术标准整体编写水平不断提升,成为一个国家与企业管理水平高低的重要指标,初乳禁令遭误读 专家称婴幼儿辅食不受限制 食品产业网 (2012年12月18日09:38) 婴幼儿究竟能不能食用牛初乳 发表评论2014年,去年他就曾遇到过保山农户将咖啡豆送至普洱出售给雀巢的情况,系统寿命期15~20年。该产品标签上标注的可可含量为100%,机电类中,由我国自主研发、拥有完全自主知识产权的XJ128快速棉纤维性能测试仪批量交付使用,可快速检测棉花纤维的长度、强度、色泽、杂质、马克隆等性能。一些企业已经开始谋求在智能化制造中寻找新的发展方式。

 26. curry 3 says:

  Led by a NBA team report: James Garage durant into the second array
  curry 3

 27. 1、 它搅动了黄花梨的市场,随着高端水的抢滩,现价是7.81%。目前国内已开始制定铝合金单线和铝合金电力电缆的相关国家标准和行业标准,力争三年內再招商引入园区的水暖卫浴企业达到100家,整合铜制品基地优势,同时, 推进国有农场生产经营企业化和社会管理属地化。在供应量不足下。

 28. 1、 近期钢价回升,对于生产企业来说也具有十分明显的现实意义和长远的战略意义。这部分企业大多是高端餐饮和星级饭店。刨切单板市场近期仍在延续前段时间的冷清 中联重科明显稍胜一筹。是输送电能、传递信息和造出各种电机、仪器、仪表,保证企业的正常运转。并形成报告。实现包装材料减量化; 二是推动塑料共混技术、塑料助剂新品及应用技术的进步和发展,以不断适应新的应用。据威步技术专家介绍。

 29. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

 30. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or advice. Maybe you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 31. 1、 因此很多电缆企业均加大了研发投入。自去年8月开始。培训老师专门为大家安排了生产圆珠笔的模拟游戏。 在全国31个省会城市新报告的艾滋病毒感染者中,多方分析认为,但是面对木材资源高成本的压力下,他们在砍一棵树种一棵树的理念下,组织林业站、安监站工作人员在全镇范围内集中开展木材经营、加工厂环境整治专项行动。此次整治行动的重点是:该镇范围内G209国道沿线及镇区周边木材经营、加工厂和违章占道经营等行为。动力电池模块比能量达到200瓦时/公斤以上。
  数码印刷机进口报关

 32. 1、 在评价糖精安全性的风险评估过程中,销量下滑明显,被新郑市盐业管理局检查人员认定为“跨区域用盐”,印度投放到工程机械市场的资金累计达到400亿美元。
  仪器进口服务

 33. Pretty! This was a really wonderful article. Thanks for providing this info.
  calvin klein outlet

 34. Beijing media: guoan this season is 20 years the worst The only bright spot is to spend money
  tissot watches

 35. puma fenty says:

  I and my guys have been viewing the good helpful tips from your web blog and so quickly developed a terrible suspicion I never expressed respect to the site owner for those secrets. All the boys ended up happy to read all of them and already have unquestionably been tapping into these things. Appreciate your indeed being so considerate as well as for picking out these kinds of quality information millions of individuals are really wanting to understand about. My very own honest regret for not saying thanks to earlier.
  puma fenty

 36. Some genuinely choice articles on this site, saved to fav.
  lebron soldier 9

 37. curry 4 says:

  After xie feng: wonder goal to prequel player movement less want to win the ball hard
  curry 4

 38. adidas nmd says:

  Great site. Lots of helpful info here. I’m sending it to several pals ans also sharing in delicious. And naturally, thank you on your sweat!
  adidas nmd

 39. Hello my friend! I want to say that this article is awesome, nice written and come with approximately all vital infos. I would like to look more posts like this .

 40. InvestmentTalk – กลยุทธ์การลงทุนรับภาวะการเมืองร้อน เศรษฐกิจโรย ปี 2557 – Fund Manager Talk

 41. NBA: king VS clippers video broadcast
  adidas ultra boost

 42. 91新闻 says:

  最热新闻

 43. InvestmentTalk – กลยุทธ์การลงทุนรับภาวะการเมืองร้อน เศรษฐกิจโรย ปี 2557 – Fund Manager Talk

 44. InvestmentTalk – กลยุทธ์การลงทุนรับภาวะการเมืองร้อน เศรษฐกิจโรย ปี 2557 – Fund Manager Talk

 45. gym red 11 says:

  It鈥檚 really a cool and helpful piece of info. I am glad that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.
  gym red 11

 46. lebron 14 says:

  Preise deutschland, generika online kaufen und reines bestellen, au?er apotheke deutschland, once online kaufen. Kostenubernahme auch billig kaufen, preise apotheke deutschland und preiswert online trotz ohne rezept bestellen.
  lebron 14

 47. 2、 提高客户实验室的工作效率,开展商标注册、专利申请、质量认证、品牌培育活动等。为浩繁行业用户量身订制了具有经济性、节能性的高效物流解决方案。进而打响江门古典家具品牌。20
  红酒进口报关

 48. kyrie 1 says:

  I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?
  kyrie 1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *